events blokzijl

muziekfestival blokzijl

Zaterdag

08 juni 2024

party

animals

Spotify

biografie

Authentiek Nederlands party-erfgoed. Dat zijn de Party Animals. Opgekomen uit de gabbercultuur in de jaren negentig en inmiddels ruim 20 jaar vrolijk hakkend langs zo’n beetje alle evenementen, hallen, festivals, feesttenten en zalen van het land.

Klassiekers als Have You Ever Been Mellow, Hava Naquila en Aquarius overstijgen inmiddels generaties en ook genres: was de stevige beat destijds gewaagd, tegenwoordig gaan hele volksstammen los op de aanstekelijke optredens. Het maakt de Party Animals een van de meest geliefde 90’s acts van Nederland.

Voor de fans die er in de jaren negentig bij waren is het soms even knipperen met de ogen: wie zijn de vrolijke gabbers op het podium? Zijn de Party Animals dan helemaal niet ouder geworden? Het zit echter anders. Net zoals James Bond eens in de zoveel jaar door een nieuwe acteur gespeeld wordt, verjongen de Party Animals met de tijd mee. De vaste kern bestaat tegenwoordig uit Patrick, Wesley, Bonno en Harley met als invallers Rick, Martijn, Jan, Remsy, Kevin & Bruce.


De bezetting wisselt doorlopend. Dat is strikt noodzakelijk: een heel optreden vol gas hakken is geen decennia vol te houden. Inmiddels hebben de Party Animals meer dan twintig leden gehad. Het voornaamste criterium om een Party Animal te worden ligt voor de hand: je moet maximaal feest kunnen bouwen.
Het vermaarde dj/producers duo Flamman & Abraxas maakt alle hits van de groep en is de drijvende kracht achter de performance die nu al drie decennia dansvloeren in vuur en vlam zet.

Het verhaal van de Party Animals begint als Flamman & Abraxas een remix maken van I Wanna Be a Hippy van Technohead. Destijds werd de track zo vaak aangevraagd dat Flamman & Abraxas een remix noodzakelijk vonden. ‘En wel met een wat vriendelijker, voor de radio geschikt geluid’, zegt Abraxas.

Voor de videoclip trekken Flamman & Abraxas wat bevriende gabbers uit club Amnesia op de wallen: Remsy, Evert, David & Paul. ‘Een ervan had lang haar. Mooi, jij bent de hippie.’ In het Vondelpark wordt in één middag de video geschoten. De remix wordt #1 in de top 40, goud en een internationale hit: goud in Duitsland en zilver Engeland.

De clip wordt door het Duitse Viva uitgeroepen tot muziekvideo van het jaar. Als Flamman & Abraxas voor een dj-tour in Duitsland gevraagd wordt om danseressen mee te nemen, worden in plaats daarvan de vier gabbers opgetrommeld. De Party Animals zijn geboren.

Het idee valt samen met een ongekend productieve periode voor Flamman & Abraxas. De twee hebben net een studio in de Amsterdamse volksbuurt de Pijp ingericht. Het voelt als een nieuwe start en resulteert in de ene productie na de andere. Have You Ever Been Mellow behaalt de nummer 1 positie in de Top 40 en “b-kant” Used & Abused wordt een onvervalste hardcore klassieker.

Na de eerste single volgt meteen nog een #1: Hava Naquila, een bewerking van de Joodse traditional. Direct daarna dendert de volgende track naar de hoogste positie van de hitlijsten: Aquarius. “Die nummers betekenden iets voor ons toen we jong waren”, zegt Flamman. “Het gevoel dat wij bij deze platen hadden in onze jeugd wilden we aan de generatie van de jaren negentig doorgeven – en dat in een ander jasje, andere stijl. Aquarius is daar een voorbeeld van. Zo’n hippie-nummer waar ik mee ben opgegroeid.”

In 1997 beginnen Flamman & Abraxas ook onder eigen naam muziek uit te brengen met Good To Go, een track die tegenwoordig ook steevast tijdens het optreden van de Party Animals ten gehore wordt gebracht. Abraxas: ‘We deden Good To Go onder onze eigen naam omdat er anders te veel Party Animals nummers tegelijk uit zouden komen. Het heeft natuurlijk precies die sound, maar dan een tandje harder. Dus dat zien we als een geheel.’

Het album Good Vibrations wordt goud, evenals Hava Naquila en Aquarius. Aquarius behaalt zelfs een Platinum status. Ook wint Aquarius in ’96 twee Thunderdome Awards: voor beste dance video en voor beste Happy Hardcore track. In 1997 behalen de Party Animals ook met “We Like To Party” en “Atomic” de top 10 van de singles charts.
Mag ik naar een feest?

Nederland is dan in de ban van gabber. Met keiharde muziek, kale koppen, Australian-trainingspakken en Nikes de grootste jeugdcultuur die ooit in Nederland heeft bestaan. Maar ook: spannend, dreigend en voor de buitenwereld onbegrijpelijk. Tot de Party Animals de scherpe randjes er vanaf halen.

Flamman: ‘We waren het vriendelijke gezicht van de hardcore scene. De happy hardcore was een stroming die ook op feesten als Thunderdome werd gedraaid. De radiohits waren de bovenlaag daarvan. Maar als je dochter vraagt: “Mag ik naar een feest?” zeg je bij de Party Animals toch sneller ja. Er is door de Party Animals een enorme verbreding opgetreden.’

Als in 1999 de gabber-hype aan z’n eind komt, begint voor de Party Animals een winterslaap en richten Flamman & Abraxas zich weer op Old School en House classics.

In 2002 komt vanuit een Delftse studentenvereniging de vraag of Flamman & Abraxas niet weer eens Happy Hardcore willen draaien, Remsy gaat mee als MC. Meer optredens volgen en al snel komen er ook aanvragen voor de Party Animals. Michael voegt zich bij Remsy en met voormalig Mini Animals Youri en Jordi beginnen de Party Animals een tweede leven. Vanaf dat moment is de party-trein niet meer te stoppen.

Zo kwam het dat heel Nederland de hits van de Party Animals meezingt en –danst. Of het nou voor 35.000 man in het Goffertpark is, een discotheek in Limburg, de Alpha-tent op Lowlands, een buurthuis in het Groningse Bedum, het hoofdpodium van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten of een Amsterdamse club: iedereen gaat voor de bijl.

Tegenwoordig is de groep de absolute verpersoonlijking van de zorgeloze en grenzeloze jaren negentig. Dan rijst de vraag: kunnen de groepsleden die de jaren negentig enkel in de luiers meemaakten wel het juiste gevoel overbrengen? Flamman: ‘Jazeker, want de sound en de act zijn tijdloos. Have You Ever Been Mellow maakt deel uit van de canon van de Nederlandse popmuziek.

Bij ons is het geheel altijd belangrijker geweest dan de afzonderlijke leden. De overgang tussen de leden is altijd heel organisch geweest. Ze hebben het van elkaar geleerd. Op die manier kan de groep nog wel een keer twintig jaar mee.’

En dat lijkt bepaald geen grootspraak. Met optredens ieder weekend is de activiteit van de Party Animals vergelijkbaar met midden jaren negentig. Voor een deel van publiek is het nostalgie, voor een heel ander deel een kennismaking met een klassiek Nederlands fenomeen. Maar voor iedereen… is het party!

Wij zijn benieuwd wat jullie van Party Animals vinden. Geef hieronder graag je reactie.

Stichting Events Blokzijl behoudt zich het recht voor om ongepaste reacties te verwijderen en bij herhaling de auteurs van deze reacties te blokkeren. Onder ongepaste reacties vallen onder andere reacties die beledigend, bedreigend, haatdragend, discriminerend of onwettig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *