events blokzijl

muziekfestival blokzijl

Zaterdag

10 juni 2023

ancora

Spotify

biografie

Wie de groep Ancora een beetje volgt, weet dat het gezelschap het jaar 2016 grotendeels heeft gebruikt om aan een nieuw album te werken en aan filmopnamen voor de bijbehorende dvd. Het spreekt voor zich dat dit een enorme klus is, maar die is geklaard. Het derde album van Ancora heeft als titel Door Weer En Wind meegekregen.

Een toepasselijke titel, want clips opnemen moet je ver vooruit plannen en dan loop je het risico dat op de gekozen bestemming juist op dat moment windkracht acht en stevige plensbuien je pad kruisen. De hoesafbeelding spreekt wat dat betreft boekdelen. We zien de groep in een stevige regenbui lopen met forse tegenwind. Ancora deinst daar niet voor terug. Sterker nog: het past eigenlijk wel bij ze. De mannen zijn inmiddels wel wat gewend.
Stunt met debuutalbum

Het begon allemaal in 2013. Met Edwin van Hoevelaak als mentor en producer en met voormalig BZN frontman Jan Keizer en diens zoon Louis als leveranciers van het merendeel van de teksten, waagde Ancora de sprong in het diepe. Het album Vrij Als De Wind werd opgenomen. De ingrediënten voor hun liedjes: traditionele Shantymuziek, Irish folk en pop met een prominente rol voor de harmonieuze vocalen. Het feit dat Shantymuziek een onderdeel zou zijn, deed aanvankelijk nogal wat wenkbrauwen fronsen. Het (overigens lang niet altijd terechte) vooroordeel dat er dan automatisch sprake is van stoffigheid en een stijf ogend, strak in het gelid staand mannenkoor in zeemanskledij, was daar debet aan. Wellicht begrijpelijk, maar Ancora klonk en klinkt juist heel modern. Opvallend was en is de robuuste sound en een altijd aanstekelijk sfeertje. Hierdoor valt naast verbazing toch vooral veel bewondering te noteren voor de groep.

Al tijdens het opnameproces besloot men dat er bij het debuutalbum een dvd zou moeten worden toegevoegd. Een dvd met clips van alle liedjes. Uiteindelijk resulteerde het zelfs in een compleet verhaal, een heuse muziekspecial. Natuurlijk was er van tevoren goed over nagedacht, maar in de praktijk bleek het toch een enorme opgave. Vooral omdat de groep zich vanaf het begin hield aan een strenge norm: een album met 100% ijzersterke liedjes, vergezeld van een 100% kwalitatief hoogwaardige dvd. De beloning volgde onmiddellijk, want Ancora kwam met dit opmerkelijke debuut binnen op de nummer één positie in de GFK Album Charts. Een stunt van wereldklasse, want nooit eerder was er een artiest geweest die debuteerde met een album plus een volwaardige muziekspecial. De naam Ancora was daarmee in één denderende klap gevestigd. Dit succesvolle resultaat, dat nog eens werd versterkt door een aantal volop gedraaide singles, smaakte vanzelfsprekend naar meer. Vol enthousiasme bouwde Ancora voort op deze basis. Unieke positie in Nederland

In 2015 zag het tweede album het levenslicht: Voorbij De Horizon. Wederom haalde de groep, met behulp van hetzelfde team, alles uit de kast. Dankzij de inmiddels gelegde basis en dankzij de onwrikbare vasthoudendheid met betrekking tot de bewaking van kwaliteit, zowel qua beeld als geluid, kreeg Ancora opnieuw de handen op elkaar. Naast de complimenten was er – niet geheel onbelangrijk – wederom het succes in de vorm van de hoogste plek in de albumcharts. De groep veroverde zodoende feitelijk definitief een geheel eigen, unieke positie in de Nederlandse muziekwereld.
Gevarieerd en net weer even anders

De inmiddels gestaag gegroeide schare fans, waaronder velen die Ancora vanaf het eerste uur omarmden, keek alweer een tijdje reikhalzend uit het derde album. Het voorproefje, de in mei 2016 verschenen single Op Het Leven, maakte het ongeduld alleen maar groter. Men kan gerust zijn. Met hun vaste team heeft de groep zichzelf weten te overtreffen. Dus met de teksten van Jan Keizer en zijn zoon Louis, met Edwin van Hoevelaak aan de knoppen en met bekende topmuzikanten als Marcel Fisser (gitaar), Joost van Es (viool) en Edwin van Hoevelaak (o.a. drums en keyboards).

Het plezier spat er vanaf in karakteristieke Ancora liedjes als Vliegende Hollander, Dansen In De Storm, Jaren, Dronken (van de Liefde) en Dorpscafé. Maar de groep laat ook een andere kant van zichzelf zien. De ballad Vertellen Dromen De Waarheid (een cover van de John Denver klassieker Annie’s Song) is daar een goed voorbeeld van evenals de mid-tempo Santa Maria 1492. In Wie Heeft Er Zin Mee Uit Varen Te Gaan duikt een vleug country op en dan is er de fraai uitgewerkte cover van de Mike Oldfield/Maggie Reilly hit To France, dat bij Ancora de titel Vrijheid heeft meegekregen. Door Weer En Wind is daardoor een gevarieerd, net weer even anders album geworden. Het ligt voor de hand dat Ancora hier opnieuw hoge ogen mee zal gooien.
AncoraStraatOp de dvd zien we vaste verteller Pier (acteur Joop Wittermans) dit keer in Amsterdam. Aan de hand van de liedjes gaat hij op zoek naar zijn pasgeboren kleinzoon en hij ontmoet zijn grote zeeheld Michiel de Ruyter. Het levert met regelmaat hilarische tafrelen op. De afzonderlijke clips bevatten superieur beeldmateriaal, waaruit blijkt dat ook dat vaste team van Ancora, onder leiding van Willy Berends (Apex AV) en regisseur Frank Swenne een topproductie heeft afgeleverd, waarbij ze ‘tot het gaatje zijn gegaan’ en waar ze bijzonder trots op mogen zijn.

Wij zijn benieuwd wat jullie van Ancora vinden. Geef hieronder graag je reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *